19.3.06

Kuva-arvoituksen ratkaisu

Tällainen siitä sitten tuli. Lankaa sain kulumaan vain noin 430g (ja osa jämistä jäi vielä yli). Paita olisi ollut jo aiemmin valmis, mutta piti purkaa hihoja ja helmaa, että sain niistä sellaiset kun halusin.
Paita tasona
Paitaan sain idean, kun Kristel keksi uuden kilpailun lankahamstereissa. Maaliskuussa pitäisi neuloa jämälangoista jotain käyttökelpoista ja ohjekin olisi hyvä kirjoittaa. Jämälankojahan minulla on aika paljon. Puuvillalangoista löytyi turkoosia noin 125g, kirjavaa pätkävärjättyä lankaa 150g ja pinkkiä n. 225g. Kaikkia värejä oli niin vähän, ettei niistä yksinään oikein mitään saanut. Olin jo aiemmin suunnitellut tekeväni niistä yhdessä jonkun neuleen, idea vaan puuttui. Nyt vihdoin sain sen ideankin.
Paita päällä
Paidasta halusin tehdä erikoisen. En halunnut tavallista pyöreää kaula-aukkoa vaan v-aukon ja sen piti olla toteutettavissa pyörönä. Päädyin muotoilemaan pääntien lisäyksillä ja kavennuksilla. Alunperin suunnittelin avarampaa pääntietä, mutta tällainen siitä sitten tuli (ihan kiva kuitenkin). Kokeilin ensimmäistä kertaa ylösalaisin neulomista ja vielä itse suunnitellulla mallilla. Opin taas monta asiaa (kuten sen, että suunnittelussa olisi kannattanut lähteä rinnan ympäryksestä ja hihojen ympäryksestä kainalon kohdalla eikä pääntienympäryksestä). Paidassa ei ole yhtään saumaa. Kainalojen alle loin muutaman uuden silmukan silmukoimalla ja poimin ne hihoja neulottaessa, joten sinnekään ei tullut saumaa. Päänvaivaa tuottivat hihojen ja vartalo-osan muotoilut. Aluksi suunnittelin vähän kellottuvia hihansuita, mutta sitten en jaksanut miettiä levennyksiä vaan neuloin suorat hihat kyynerpään alapuolelta lähtien. En tykännyt niistä ja piti vähän purkaa. Nyt hihoissa on hyvin vähän kellotusta, ehkä enemmänkin olisi voinut olla (saatan kirjoittaa ohjeeseen kaksi versiota hihoista, tämä on harkinnassa vielä). Sama ongelma oli vartalo-osan muotoilussa. Halusin vyötäröä korostavan mallin. Kavennukset eivät olleet ongelma. Neuloin helman pinkin osan myös kahteen kertaan, kun en ollut ensimmäiseen versioon tyytyväinen. Etu/takakappaleen keskellä olevat levennykset ja sivuissa olevat kavennukset muokkasivat helman muotoa liian kiilamaiseksi ja toisella neulomiskerralla lopetin ne aiemmin, että helma olisi tasaisempi (ja se lisäysten kanssa teki helmasta myös kellottuvan, kuten halusinkin). Vihdoin olin lopputulokseen tyytyväinen. Tästä tulee todennäköisesti yksi lempipaidoistani ja mietin jo toisen version tekemistä muista jämälangoista. Ohjeen aion kirjoittaa jossain vaiheessa ja lähettää Ullaan. Jonkinlaiset muistiinpanot minulla on neuleesta, mutta silti ohjeen kirjoittamisessa on varmasti aikamoinen työ.

11 kommenttia:

eusu kirjoitti...

No kylläpä on kiva! Näin kevään korvilla värit saaihan uuden merkityksen (Paitsi, että täällä ei keväästä tietoakaan, hirmuinen lumimyrsky ollut täällä eteläsuomessa ainakin...)!

Anonyymi kirjoitti...

Wau! Varsinki tuo pätkävärjätty osuus on herkullisen värinen, ihanasti vaihtuvat nuo värit:)

Anonyymi kirjoitti...

upean paidan sait aikaiseksi! Pirteät värit!

Riksu kirjoitti...

Hieno paita ja upeat värit ja kiva malli

Riksu kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Riksu kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Riksu kirjoitti...

Sori sain saman kommentin kolmesti tuohon... sähellyksen sähellys oikeen.

Marja A kirjoitti...

Ihmettelinkin jo, että mistäs tänne on yhtäkkiä 7 kommenttia tullut. :)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Tosi kivan näköinen!

Anonyymi kirjoitti...

Tuo kaula-aukko on ihana. Malli on todella kaunis :)

Anonyymi kirjoitti...

Vau, kaula-aukko näyttää erityisen hyvältä. Ja kiinnostaa kyllä ohje :) ilman saumoja!