3.1.06

Värjäystä

Eilen neuloin sukat valmiiksi, lankaa kului arviolta 25g.


Tässä sitten niitä värjäysohjeita kuvien kanssa. Värjäykseen kannattaa varata aikaa ainakin kaksi päivää, koska langat saavat värjääntyä yön yli. Ennen värjäystä langat täytyy vyyhdittää, jos ne eivät jo ole vyyhdillä. Jos lanka on kerällä, se ei värjäänny tasaisesti, koska väri ei pääse kerän sisälle asti. Vyyhdittämiseen apuna voi käyttää vaikka tuolin selkänojia. Jätä vyyhdin alkupää näkyviin, niin voit sitoa sen kiinni loppupäähän, kun vyyhti on valmis. Sido lanka pari kertaa löysästi vyyhdin ympäri kahdesta kohtaa, jotta vyyhti pysyy kasassa. Vieressä kuva vyyhdityksestä ja alla kuva valmiista vyyhdeistä ennen värjäyst. Vyyhdittämisen voi tehdä etukäteen.Käytin värjäyksessä Semitonen reaktiivivärejä tummansinistä, punaista ja keltaista ja värien kiinnittämiseen kiinnitysnestettä. Värjättäväksi materiaaliksi sopivat lähinnä luonnonkuidut puuvilla, pellava jne. Tämä väri sopii myös selluloosapohjaisten muuntokuitujen värjäämiseen (esim. viskoosi). Myös villaa ja silkkiä voi tällä värjätä. Villaa voi kokeilla värjätä karamelliväreilläkin, kuten zeska on tehnyt. Tekokuituihin väri ei tartu, joten tekokuituja sisältävät langat voivat värjääntyä epätasaisesti tai jäädä vaaleammiksi. Kuten aiemmassa kirjoituksessa totesinkin, oikeastaan hauskimmat tulokset tulivat osittain tekokuitulangoista. Värjäyksessä hauskaa oli myös se, ettei alussa tiennyt lopputuloksesta. Vieressä kuva värin mittauksesta.

Vieressä kuva kiinnitysaineen mittauksesta.

Värjäystilaksi kannattaa valita kylpyhuone tai muu paikka, missä voi vähän sotkea. Jos kylpyhuoneessa on laattalattia, kannattaa lattia suojata, ettei saumauslaasti värjäänny. Käytä värjäyksen aikana käsineitä ja vaatteita, joissa väritahrat eivät haittaa. Valitse värjäysastioiksi sellaisia astioita, joita et enää käytä ruuanlaitossa. Minä käytin muovisia jäätelökippoja. Mittaa väri astiaan. Ohje Semitonen reaktiiviväreille ja kiinnitysnesteelle on:
1-20 ml väriä
85-65 ml vettä
15 ml kiinnitysnestettä
Vettä ja väriä käytetään siten, että tästä tulee yhteensä 100 ml eli 1 dl värinestettä.
Arvelin, että tämä toimii 100g lankaa. Kiinnitysneste oli kylmä- ja batiikkivärjäykseen tarkoitettu. Jos haluaa värjätä pesukoneessa, niin siihen oli sitten kiinnitysjauhetta. Lankaa en vyyhteinä pesukoneeseen laita ja halusin kokeilla pätkävärjäystä dippaamalla lankoja, joten päädyin kylmävärjäykseen. Yllättävän helppoa se sitten olikin. Värin annostelu osoittautui hankalaksi ja ensimmäisistä langoista tulikin pääasiassa tummia. Lisäksi kaupassa oli vain yhtä sinistä jäljellä ja se oli tummansininen, joten sekin hankaloitti värisuhteiden arviontia. Ei siis kannata laittaa 20 ml väriä ellei halua tosi tummaa lopputulosta. Värejä pystyi sekoittamaan ja sitä teinkin. Sekoittaminenkin oli aika hankalaa, koska värineste oli lähes mustaa, eikä siitä nähnyt, että oliko siinä nyt tarpeeksi punaista vai tuliko liian sinertävää violettia, jos halusi tiettyä sävyä. Värin mittaamisen jälkeen mittaa vesi ja kiinnitysaine. Sekoita väriliemi hyvin. Kuvassa alla sekoitus.

Kun väriliemi on valmista, kastele langat huolellisesti ja purista kuiviksi. Sen jälkeen vaan dippaamaan lankoja väriliemeen. Kannattaa tarkistaa, että väri leviää lankaan tasaisesti eikä lankaan jää vaaleita kohtia. Purista ylimääräistä väriä varovasti pois langasta, muttei liikaa, että väriä jää lankaan tarpeeksi.Jos haluat kaksiväristä lankaa, niin dippaa toinen puoli langasta toiseen väriliemeen, kuten minä olen näissä kuvissa tehnyt. Toinen väri on violettia ja toinen vihreää. Vaikka alla olevassa kuvassa värien vaihtumiskohta on vielä alkuperäisen värinen, niin värjää myös se, ellet halua vielä useampia sävyjä samaan lankaan. Kun vyyhti on täysin värissä, nosta se varovasti värjäysastiasta ja laita pieneen muovipussiin. Sulje muovipussi ja anna värin kiinnittyä mielellään yön yli.Seuraavana päivänä langat huuhdellaan ensin kylmällä vedellä niin kauan, ettei langoista irtoa juurikaan väriä. Huuhtelu poistaa ylimääräisen värin langoista.

Huuhtelun jälkeen langat tarvitsevat vielä lämpöä. Kankaan värjäämisessä pesukonepesu riittäisi varmaankin, lankojen tapauksessa päätin keittää niitä n. 20 min. Tekokuitu- ja muuntokuitulangat eivät välttämättä tykkää keittämisestä, mutta omat tekokuitusekoitteeni keitin silti varovasti. Pohjalle laitoin puuvillalankoja ja tekokuitusekoitteet päällimmäiseksi. Langat saattavat silti tästä kärsiä vähän, vaikka omilla langoilla en mitään huomannutkaan. Keittämisessä irtoaa vielä vähän ylimääräistä väriä ja langat on hyvä huuhtella uudestaan sen jälkeen. Sitten vyyhdit saavat kuivua ja sen jälkeen ne pitää taas keriä takaisin, ennen kuin pääsee neulomaan. Ehkä hitainta koko värjäämisessä oli vyyhdittäminen ja takaisin keriminen.

Ei kommentteja: