18.1.06

Epämiellyttäviä neulontakokemuksia

Muistin taas, miksi tämä huivi on jäänyt kesken. Jatkoin sen neulomista maanantaina ja siirtelin helmiä langassa eteenpäin. Sain langan poikki heti alkuun ainakin kolme kertaa helmiä siirrellessä. Lanka on yksisäikeistä Johanneksen pellavan pellavavillaa. Se on hyvin hauraanoloista, hieman epätasaisen paksuistakin ja katkeaa helposti vetämällä. Huiviin se sopii silti hyvin ja helmet näyttävät upeilta siinä, mutta neulominen on hankalaa ja hidasta, varsinkin helmien siirtely eteenpäin. Alunperin helmiä oli työssä n. 700, mutta muutama on tippunut langan katkeamisen takia. Lopputuloksesta kuitenkin näyttäisi tulevan upea (sitten kun saan sen valmiiksi). Mutta valmistuuhan se huivi hitaastikin, tällä hetkellä muutaman sentin päivävauhtia. Kuva on jo päivän vanha, nyt on huivissa pituutta vajaa 50cm. Lankakerä ei tunnu pienenevän juuri ollenkaan. Lankaa minulla on 100g ja se näyttäisi riittävän huiviin.
En suosittele myöskään neulomaan lähes käsittelemätöntä villalankaa kuivilla käsillä pakkassäällä. Toinen huivintekele samalla mallilla (koivunlehtishaali) on kesken Pirtin kehräämön kampavillalangasta. Lanka tuntuu vievän käsistä kaiken rasvan. Käsiä saa rasvata jatkuvasti ja silti kädet tuntuvat kuivuvan neuloessa. Lisäksi villa pistelee kuivia käsiä enemmän kuin tavallisesti. Epämiellyttävää neuloa. Tällä huivilla on onneksi mittaa jo lähes 140cm ja lankakeräkin on jo vähän pienentynyt, joten ei enää paljon tarvitse neuloa.
Tästä herää kysymys, että miksi sitten neulon, vaikka se on epämiellyttävää? Kai tämä on jonkinlaista itsensä kidutusta ja ehkä olen jonkinasteinen masokisti. Toisaalta helmihuivista ainakin tulee todella upea sitten joskus, kun saan sen valmiiksi ja olen siihen valmis panostamaan (vaikka se ei olekaan niin kivaa). Pirtin kehräämön ja Johanneksen pellavan lankoja en ole aiemmin kokeillut, joten niiden epämiellyttävyys tuli yllätyksenä. Sinänsä pellavavillalangassa ei ole mitään epämiellyttävää neulottaessa, mutta helmien kanssa se ei toimi. Helmien neulomisessakin tämä on ensimmäinen kokeilu ja vaikka tiesinkin odottaa, että helmien siirtely langassa on rasittavaa, en tiennyt että se on näin rasittavaa. Silti, nautin neulomisesta, vaikka se olisikin epämiellyttävää.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Pellava on vahvempaa märkänä. Auttaisko, jos lankaa vähän kostuttaisi siinä neulonnan lomassa.

Tuulia kirjoitti...

Mullakin on tollanen ikuisuusprojekti menossa, tosin paikallisista langoista. Upeita noista huiveista tulee, kun ovat valmiita!

Oletko muuten pirtin kampalangassa huomannut samanlaista epatasaisuutta? Mulla ainakin se TEX 90 x 3 (vai miten lie merkitaankin, 100 g=360m) -lanka on tosi epatasaista. Ois kiva kuulla jos muillakin, vai onko mulla vaan maanantaikappale :)

Marja A kirjoitti...

jaanav: Kostuttamista tuolle langalle voisi kokeilla, mutta pitäisi ensin investoida suihkupulloon . :)

tuulia: Minulla on samanpaksuista tuo Pirtin kehräämön kampalanka ja olen huomannut siinä vain hyvin pieniä epätasaisuuksia. Ihan pari paksumpaa kohtaa on ollut.