1.8.09

Perhosia ja kukkia (taas)


Sarjasaippo on osoittautunut todella hyväksi perhoskukaksi. Pitää muistaa kerätä siemenet talteen. Tänään olen nähnyt varmaan enemmän perhoslajeja kuin koko kesänä ja osan sain kuvattuakin.Tänään taas kaksi ohdakeperhosta, jotka suunnilleen näyttivät asuvan kukissa. Kuvaamaan pääsi noin 20 cm etäisyydeltä. Näin myös nokkosperhosen, joka lähti karkuun kun pääsin noin kahden metrin päähän. Kuvaamatta jäi myös yksi kaaliperhonen ja kaksi metsänokiperhosta.Ketohopeatäplä näyttäytyi jo pari päivää aiemmin ja tänään taas uudestaan.Lauhahiipijästä onnistuin ottamaan useammankin hyvän kuvan. Näitäkin oli parhaillaan yhtä aikaa kukissa kolme kappaletta.LoistokultasiipiTämän tunnistin lehtosinisiiveksi. Perhosten tunnistukset on tehty vertaamalla niitä Perhosoppaassa oleviin kuviin, joten voi olla, että kaikki eivät ole osuneet.Pihalla kukkii nyt tuoksuherne. Kukat ovat uskomattoman voimakkaan pinkkejä.
Tämä on hieman vaaleampi pinkki.
Voimakkaita värejä myös liljoissa, en muista lajiketta. Tämä on keltaisen ruusujen vieressä, näyttää tosi upealta metsää vasten. Näiden taakse olen istuttanut sinistä ritarinkannusta (ehkä kukkivat jo tänä vuonna vähän) ja kylvänyt sormustinkukkaa (tänä kesänä ruusukkeet ovat nousseet), joten värit saavat kontrastia. Ruusujen ja liljojen juurelle voisi laittaa vielä jotain matalahkoa sini-violettia tai pinkkiä kasvia, mutta sitten väriyhdistelmä menee ehkä jo liiankin räikeäksi (parin metrin päässä on myös voimakkaan pinkkejä Stargazer-liljoja, jotka eivät vielä kuki).Etupihalla valkoiset ja punaiset liljat kukkivat. Tähänkin kaipaan aluskasvillisuutta, joka kukkisi aiemmin ja myöhemmin (nyt on vaan krookuksia ja kesäkuussa tässä ei kuki mikään).Queen ElisabethSe ainoa kukkiva pioni. Tämän piti olla Coral Charm, mutta ei ihan silti näytä. Uloimmissa terälehdissä on kyllä häivähdys korallinpunaista. Kaksi muuta samaa lajiketta olevaa eivät ole kukkineet eivätkä näytä kukkivankaan, joten en voi ihan varma olla, mitä tämä on. Lisää ruusuja aukeamassa piakkoin. Tämä on muistaakseni Victor Borge.
Syötävien kasvien sekoituksesta kukkivat ruiskaunokki ja
tämän nimeä en muista. Tästä muistan lukeneeni, että kukkia ei enää suositella syötäväksi jostain syystä, vaikka tätä edelleen syötävänä kasvina myydään (ja ei ole sen tarkempaa muistikuvaa, että miksi ja mistä tämän luin). Kaunis kukka kuitenkin (ja kärpänenkin pääsi kuvaan). Ilon aiheita, alppikärhö kukkii uudestaan! Tässä oli yksi tai kaksi kukkaa toukokuussa, kun ostin ja nyt se on kasvanut hurjasti ja kukkii taas.
Lisää ilon aiheita, orkideat tekevät nuppuja!Tämä valkoinen perhosorkidea on kukkinut ostamisesta lähtien ja tekee nyt näköjään lisää nuppuja (50% alesta pelastus ja on ollut hyväkuntoinen alesta huolimatta).
Ensimmäisenä ostamani perhosorkidea tekee uusia nuppuja myös! Tämä kukki ostohetkellä ja sen jälkeen jonkun aikaa (taisi olla kevättalvea ja pimeää, kukki keväälle asti). Siitä lähtien kasvi onkin tehnyt lisää lehtiä ja nyt tekee myös lisää juuria ja nuppuja. Toinen kukkavarsi on katkennut keskeltä, siihenkin näyttää tulevan lisää (ainakin yksi silmu on kasvanut huomattavasti).
Lisää ylläreitä. Tomaatteja kasvaa nyt ainakin kolmessa kukkapenkissä ja krasseja neljässä. Tässä penkisä molemmat ovat yhdessä kultahelokin juurella.

1 kommentti:

Villasukka kirjoitti...

Kurkkuyrtti:
http://www.tiede.fi/uutiset/uutinen.php?id=395

Minäkin tykkään perhosista, mutta kun katitkin tykkää...