25.10.07

Neulotaan.net

Törmäsin tänään neulotaan.net -palveluun, kun irkissä #neulonta-kanavalla joku oli saanut spämmiä sieltä. Palvelu on kuin hakukone pelkästään neuleblogeista. Löysin oman blogini linkkilistalta. Sinänsä minua ei häiritse, jos blogini on linkitetty jossain. Sivustolta kuitenkin ymmärsin, että blogit lisättäisiin sinne itse. Idea näyttää olevan kopioitu ruokablogien puolelta ja sanastokin näyttää jääneen sinne. Sivustolla puhutaan mm. resepteistä. Lisäksi siellä sanotaan, että vain suomenkieliset blogit huomioidaan, mutta joukossa näytti olevan täysin englanninkielisiäkin, joten eipä sisältöä ole vaivauduttu tarkistamaan.

Sisältö näyttäisi olevan lainattu muilta, mutta linkityksen kautta. Kommenttien lainaaminen ihmetytti minua myös. Kommentit liittyvät suoraan joko blogiin, kirjoituksen tai kirjoittajaan ja ovat usein henkilökohtaisiakin. En oikein ymmärrä, mitä sisältöä ne sivulle tuovat. Palvelusta löytyivät myös neuletapaamiset (onkohan ne otettu suoraan Finnish knit blogeista?) ja joitain ajankohtaisia tapahtumia.

Blogikirjoituksista puhuminen artikkeleina häiritsi minua. Jos hehkutan uusimmasta tekeleestäni tai ostoksistani, en koe sitä millään lailla artikkelimaiseksi kirjoitukseksi. Minusta termi artikkeli on hämäävä blogikirjoituksista puhuttaessa. Artikkelilta odotan objektiivista tietoa. Sen sijaan blogikirjoitukset usein tarjoavat hyvinkin subjektiivisia näkemyksiä.

Oikeinkirjoituksesta sivusto saa myös miinuksen. Vaikka en itsekään aina ihan oikein kirjoita, osaan sentään kirjoittaa sanan "sinua". Listalta löytyi myös väärin kirjoitettuja blogeja (ainakin yksi).

Minulla ei sinänsä ole mitään palvelua vastaan. Joskus tällainen palvelu voisi olla tarpeellinenkin. Mielestäni toteutus voisi kuitenkin olla toinen. On eri asia tehdä palvelu neulojille tietämättä mitään neulonnasta tai neuleblogeista (sen vaikutelman sivuston pohjalta sain) kuin neulojien itse omiin tarpeisiinsa tekemä palvelu. Minusta blogien lisäämisen tulisi perustua vapaaehtoisuuteen ja vastavuoroisuuteen. Kun itse annat, saat myös jotain eli kun lisäät blogisi, pääset myös käyttämään palvelua. Nyt tästä jäi sellainen maku, että pyritään hyötymään muiden tuottamalla sisällöllä, vaikka kyseessä onkin käyttäjälle ilmainen palvelu.

26 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Minulle tuli juuri tänään maili kyseisestä sivustosta. Joku mies oli sen lähettänyt minulle. Oma blogini myös löytyy sivuilta vaikken ole sitä sinne itse laittanut. Kummallista!

Memmu kirjoitti...

Piti ihan käydä katsomassa, että mikä tuo Neulotaan.net oikein on, kun minä en siitä ollut aiemmin kuullut. Ja niin löytyi omakin blogini listalta vaikka en tosiaankaan sitä sinne ole voinut lisätä (jos en ole sitä tehnyt tiedottomana ;) vaikka sivulta tosiaan sai sellaisen kuvan, että kukin lisää oman bloginsa halutessaan. Ei siinä mitään, kaipa se siellä saa olla, ei maksa mitään jne. mutta ehkä tästä jutusta olisi voinut jotenkin laajemmin tiedottaa, ihan jo sen takia, että siitä voisi olla itsellekin hyötyä.

Anonyymi kirjoitti...

No tämäpä vasta melko kummallista!
Siellähän tuo oli omakin..

Anonyymi kirjoitti...

Hei! Minulle olisi sinulle asiaa :) En ainakaan löytänyt blogistasi spostiosoitetta. Nakkaatko postilla (löytyy blogistani) niin kerron asiani :)

muoriska kirjoitti...

Jo on sivusto.. ja ei vaikuttanut ainakaan ensi selailulta paikalta jonne kotiutuisin. Kieli oli jotenkin ..kankeaa.
Kiitos tiedosta.

Anonyymi kirjoitti...

Minullekko??

Anonyymi kirjoitti...

Äsh, en kyllä löytänyt mailiasi, olet sen jonnekkin piilottanut :P (Minulla ei olekaan meiliosoitetta siellä)
kokeilepas tätä kolmekuuta ät luukku piste com

Marja A kirjoitti...

Se mailijuttu oli minulle tarkoitettu. Asia on hoidettu jo. :)

Anonyymi kirjoitti...

:D Taitaa viikonloppu olla paikallaan :D
*menee komeroon häpeämään*

Ziina kirjoitti...

en itse finnish knit blogs-sivuston ylläpitäjänä ryhdy hurraahuutoihin kun joku kopioi blogistani kaikki linkit ja tapaamisilmoitukset omaan käyttöönsä. lisäksi blogien listalla oli puutoksia ja virheitä mutta tokihan tälläiselle palvelullekin käyttäjiä löytyy. finnishknitblogs sivu jatkaa toimintaansa normaalisti ja kaikki saavat rekisteröitymättä kaikki tiedot kuten aiemminkin.

Anonyymi kirjoitti...

Selkeästi sivusto esittää muiden tekstiä sivuston omana osana ilman kirjoittajien suostumusta.

Koska sivujen takana lymyää joku nimetön taho, jouduin tekemään hieman salapoliisityötä::

WHOIS information for: neulotaan.net:

[whois.joker.com]
domain: neulotaan.net
owner: verkkotunnukset
organization: Gear Finland
email: verkkotunnukset@gear.fi
address: Perhonkatu 1 B 24
city: Helsinki
state: --
postal-code: 00100
country: FI
phone: +35.8
admin-c: CNET-669789 verkkotunnukset@gear.fi
tech-c: CNET-25585 hostmaster@nebula.fi
billing-c: CNET-25585 hostmaster@nebula.fi
******
Gear Finland näyttää majaileman netissä täällä
www.gear.fi/

Myöskään täällä ei mainita mitään yritykselle olennaisia tietoja.
********

Yritystietojärjestelmästä ei löytynyt Gear Finlandilla muuta kuin Helsinki Gear Finland toisen yrityksen aputoiminimenä. En tiedä olisiko tästä kyse

www.ytj.fi/yritystiedot.aspx?yavain=1285130&tarkiste=E9FF36BD8C149AC18FFE82BB12178D52945AE0FA&path=1547;1631;1678

********

Henk. koht olen sen verran nörtti että ohjaisin tuollaisesta palvelusta tulevat ilman lupaa olevat rss-feedin lukemiset ihan toisenlaiseen tekstitiedostoon kuin blogiini. (evil grin)

Päivi, Lankakomero kirjoitti...

Mullekin tuli spämmimaili tuosta neulotaan.netistä, enkä kyllä suhtaudu myönteisesti spämmäreihin. Laitoin palautetta palvelun ylläpitäjälle. Suomessa roskapostin lähettäminen
on yksityishenkilöille on laitonta. Ei hyvää kuvaa anna ko. "palvelusta". Lisää spämmistä http://kaip.iki.fi/spam/SpammerienKootutSelitykset.html

Hanna kirjoitti...

Minäkin olin saanut "Heikiltä" postia ja pyysin heitä poistamaan blogini listalta, koska en sitä ole itse sinne lisännyt.

Memmu kirjoitti...

Kyseisen puljun toimintatavat eivät todellakaan ole niitä kaikkein korrekteimpia, joten sietää olla varuillaan. Silti tuo sivusto voi hyvinkin olla hyödyllinen tiedon etsimisen kannalta. Kokeilin sitä hakua ja näyttää toimivan aika hyvin, joten siitä voi olla paljon apua, jos haluaa etsiä suomalaisista neuleblogeista esim. ohjetta, lankaa tai vastaavaa.

Anonyymi kirjoitti...

Näyttää olevan muuten Nebulan rahoittama palvelu. Onko kukaan laittanut abuse@nebula.net osoitteeseen viestiä aiheesta?

Anonyymi kirjoitti...

Onpas tylsää tuollainen Ziinan keräämän aineiston luvaton käyttöönotto. Toinen vähän vastaava tuli just viikolla vastaan http://www.freewebs.com/itsetehdyt/linkkej.htm jossa on linkkeihin kerätty ilmeisesti Google-haulla "käsityöblogi" listan kolme ensimmäistä. Tästäkään ei minulle suoraan infottu mitään, Vuodatuksen tilastoista vain huomasin tuolta sivulta tulleen kävijöitä. Linkityksestä en ole pahoillani, mutta olisi siitä ollut kiva laittaa viesti minullekin...

Anonyymi kirjoitti...

Hei!
En tiedä mistä aloittaisin. Marja laittoi ystävällisesti minullekin linkin tähän artikkeliin. Vastaan nyt "virallisesti" neulotaan.net:n puolesta.

Idean neulotaan.net:stä saimme ruokapuolelta - kuten joku jo tiesikin. Siellä vastaava palvelu sai innostuneen vastaanoton ja palaute on ollut poikkeuksetta positiivista.

Saimme yhteydenottoja neuleblogien pitäjiltä. Lähetimmekin n 50 neuleblogin pitäjälle viestin, jossa tiedustelimme halukkuutta päästä "valokeilassa"-osioon, jossa tarkoituksena on muutaman kerran viikossa nostaa esiin neulebloginpitäjä. Innostuneista vastauksista päättelimme, että palvelulle on tarvetta.

Kaikille valokeilassa-osiossa oleville teksteille ja kuville on siis kysytty ja saatu lupa blogin omistajalta.

Tämän kohtuullisen kattavan - ei kuitenkaan täydellisen - otannan perustella kuvittelimme vilpittömästi että tästä voisi olla hyötyä ja iloa muillekin.

Tarkoituksenamme ei siis missään nimessä ole ryöstää neuleblogaajien sisältöä. Emme näytä kuvia, ja tekstit voi lukea kokonaan ainoastaan alkuperäisessä blogissa.

Ideana on ollut koota neuleblogit yhteen paikkaan ja tarjota niihin helppo pääsy, myös niille joilla ei välttämättä omaa blogia vielä olekaan.

Pahoittelut sivuston kieliasusta joka on paikoin kankeaa ja virheellistä. Teemme sivustoa vapaa-ajalla ja insinöörin kieliopilla, ja ihan kaikkia ryppyjä emme ole ehtineet silittelemään.

Pahoittelen vielä kerran tästä aiheutunutta mielipahaa. Poistamme mahdollisimman nopeasti kaikki blogit, jotka ovat sitä toivoneet.

Minulle voi yhä lähettää postia, jos johonkin kysymykseen jäi vastaamatta.

Heikki Makkonen
neulotaan.net ylläpitäjä
yllapito[ät]neulotaan.net

Tiitsa kirjoitti...

Löysin sieltä itseni minäkin ja aion pyytää poistamaan blogini sivustolta. Tällainen toiminta ei tosiaankaan ole kovinkaan mukavaa. Neulontalista on jo olemassa ja blogit kyllä löytyy sieltä. Kiitos Ziinan.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä Heikki Makkonen,

tuntuu kummalliselta tämä kertomasi lähtökohta, että ylläpidät palvelua jonne varastat muilta sisältöä ja vaadit heitä sitten erikseen ilmottautumaan jos he eivät halua omaa tekstiään käytettävän palvelun osana. Olen tänään lukenut useista blogeista joiden sivuilta olet sisältöä palveluusi imuroinut ettei heiltä ole lupaa saatu. Olen tänne jättämäni kommentin jälkeen saanut kopioita sähköpostiviestistä jossa olet kysynyt lupaa linkittää blogeihin, et suinkaan lupaa kopioda blogien sisältöä ja kommentteja toisen palvelun osaksi. Linkittämiseen on laillinen lupa aina, sensijaan tälläinen uudelleenjulkaiseminen vaatii jo lupaa. Sivuston ulkoasusta ei voi päätellä kenen kirjoittamaa teksti on eikä myöskään sitä, että se olisi kirjoittajan luvalla sinun sivuillesi kopioitua. Kun julkaiset blogikommentteja myös osana sivujesi etusivun sisältöä sinulla pitäisi luonnollisesti olla kommentin kirjoittajien lupa näiden tekstien uudelleenjulkaisuun.

Voi olla että "teillä" (viitaten vastiineesi yksilöimättä jääneeseen monikkoon "palvelun" takana olevista tahoista) on oikeasti ollut "hyvät tarkoitukset" palvelunne takana, mutta miksi sitten toimia näin salamyhkäisesti nimiä kertomatta ja rekisteröiden palvelu jonkun epämääräisen olemattoman firman/yhdistyksen/sloganin nimellä eikä ihan suoraa omalla nimellä? Miksi nimesi ei ole sivuilla missään näkyvissä? Miksi olet kerännyt blogeja ja niiden rss-syötteitä kysymättä lupaa siihen? Miksi valehtelet siitä että neulomaan.net etusivustolle tulevat rss-feedit olisivat luvallisia kun ne selkeästi eivät ole? Mitä tarkoituksia sivustolla on? Mitä taloudellista/aineellista hyötyä aijot saada sivustolla?

Pyydän nyt useamman ihmisen puolesta julkisesti sinua poistamaan sivustostasi kaiken sellaisen sisällön, jonka julkaisemiseen sinulla ei ole erillistä kirjallista lupaa. Erityisesti toivon, että poistat ne rss-feedistä imuroidut tekstikappaleet jotka olet jo päivällä sanonut poistavasi mutta joita et ole poistanut. Kiitos.

Laitan kopion tästä myös spostilla varmuuden vuoksi.

Ps. Kiitos Cranberry siitä että avasit tämän keskustelun.

Riksu kirjoitti...

Minulta ei ainakaan ole kysytty lupaa mihinkään tai en ainakaan ihan äkkiä muista sellaista sähköpostia lukeneeni. Inhottavaa tällainen, kun selän takana toimitaan.

Anonyymi kirjoitti...

Tämmöinen meili oli tullut minulle spostiin. Julkaisen sen nyt täällä sen vuoksi, että on ilmeistä että sivustolle sisältöä imuroiva tyyppi EI aijo poistaa sivuiltaan muilta imuroivaansa sisältöä kuin erityispyynnöstä.
---
Hei

Ilmeisestikin sinä olet harmistunut Neuotaan.netin julkaisusta, Tosiaan
teimme muutaman kaverin kanssa makuhaku.fi -palvelun ihan
harrastuspohjalta, koska itse ruokablogaamme ja tällaisen palvelun sille.
Niin Makuhaku kuin Neulotaan.netkin ovat hakukoneita, joiden tarkoituksena
on helpottaa blogaajien elämää.

Neulotaan. net herättää tunteita. Ja me olemme hoitaneet selvästikin
viestinnän huonosti.

Vastaan nyt teille kaikille negatiivista palautetta antaneille kerralla:

Poistamme ensi tilassa bloginne listoilta kun niin haluatte.

Tässä joitakin palautteita ja niihin kommentteja:

KOMMENTTI: "mutta en pidä sitä lainkaan tarpeellisena. Vastaavia
palveluita on parempiakin, samoin nimenomaan neulojille suunnattuja. "
"Vastaavia neuleblogit yhteen kerääviä sivustoja kyllä on jo olemassa,
esim. Finnish Knit Blogs joka ainakin
minusta on ihan riittävä."

Vastaus: Palvelumme on hakukone, jokan on suunniteltu helpoittamaan
ihmisiä hakemaan eri blogeista sisältöä, eli jos olet hukannut jonkun
jutun tai haluta merkitä niitä muistilistalle, niin hienoa. Netisä on
muita palveluita, joilla on vahvuutena ja heikkoutensa. Netissä on
varmasti paljon erilaisia palveluita ja varsinkin parempia kuin
Nelotaan.net.

KOMMENTTI: Ai niin, mutta eihän teitä kiinnostakaan neulominen. Muuten toki
tietäisitte, että neuleohjeita sanotaan ohjeiksi eikä resepteiksi.
KOMMENTTI: hyvä esittelykirje mutta korjaatko sanan "resepteihin" sanaksi
"ohjeisiin".

Vastaus:Kukaan palvelun kehittäjistä ei harrasta neulomista -
ruokablogaamme ja hallitsemme tietotekniikka, mutta muutama ystävämme
neuleblogaa, ja he meille ehdottivat, että voisimmeko makuhaut tehdä
Neulepuolelle. Käsi nousee virheen merkiksi. Sähköposti, jolla
lähestyimme teitä oli tehty samaan pohjaan kuin makuhaun puolella.
Spammiksikin sitä kutsuttiin. Eli sinne oli yksi resepti-sana jäänyt.

KOMMENTTI: "Palvelu vaikutta hyvin pikaisesti kokoonkasatulta ulkoasun,
tekstin ja toteutuksen puolesta. Asioita ei selvästikään ole mietitty
loppuun asti."
Vastaus: Asioita ei ole mietitty loppuun asti. Palvelua olisi pitänyt hioa
vieläkin paremmaksi ja ennenkaikkea kysyä kommentteja. Nytkin olemme
saaneet palautetta, parannusehdotuksia ja uusia ideoita ihmisiltä.
Tarkoitus on kehittää palvelua yhä paremmaksi heille, jotka palvelua
haluavat käyttää.

KOMMENTTI: "Toivottavasti saisitte tämän idean pyörimään kunnolla. Olen
vaan huomannut
blogimaailmassa melkoista närkästystä asiantiimoilta - ei lienee hyvä alku?"

Kommentti: Alku ei ole ollut teidän negatiivisten palautteidenne
perusteella ollenkaan hyvä. Selkä suorassa otamme negatiivisen palautteen
vastaan. Lähetimme satunnaisesti 50 neuleblogaajalle viestin ennen
palvelun julkaisemista ja tunnustelimme fiiliksiä. saimme 29 vastausta,
joista 100% olivat positiivisia. Ehdotimme heille, että pääsevät
neulotan.netin etusivulle valokeilaan. Kaikki halusivat. Kun kaikki olivat
sitä mieltä, että palvelusta olisi tosiaan hyötyä ja kaikki halusivat
valokeilaan, niin teimme tulkinnan, että vastaanotto olisi positiivinen.
Makuhaun tiimoilta emme ole saanut ainuttakaan negatiivista palautetta,
joten arvelimme, etä tällainen palvelu olsii hyödllinen teille.

Negatiivisten palautteiden perustella koko palvelua ei olisi kannattanut
tehdä, mutta suurin osa palautteesta on erittäin positiivista, eli näiden
perusteella voidaan todeta, että suurelle osalle ihmisistä palvelu on
ollut positiivinen juttu. Tässä muutamia poimintoja:

....Tämähän vaikuttaa mielenkiintoiselta! On hauska nähdä, kuinka sivusto
toimii käytännössä, joten jään odottelemaan sen julkaisemista....

...Kuulostaa kivalta idealta!...

...hieno juttu! Markkinapaikallekin saattaa olla jossain vaiheessa
tarvetta :)...

....Kiva kuulla, että tällainen palvelu on tulossa. Sille on varmasti
käyttäjiä!....

....äytyy sanoa että ensimmäistä kertaa nyt vasta kuulinkaan
Neulotaan.netistä. Vaikuttaa oikein hyvältä idealta ja se on kyllä totta
että ne ihanat neulemallit häviää blogien uumeniin tässä kuukausien
saatossa...

....Täytyy tutustua Neulotaan.nettiin paremmalla ajalla ja tutkiskella
uusia blogeja :)...

... Kiva idea!...

...Hyvältä kuulostaa näin pikavilkaisulla!...

...Tuo Neulotaan.net on hyvä idea ja tulee olemaan varmasti monien
bloggaajien käytössä (itseni mukaan lukien). On tosi, että monilta
sivuilta löytää jotain mielenkiintoista ja lopulta ei enää muista, mistä
niitä etsisi uudellee...

....Kokonaisuudessaan kuulostaa hienolta idealta....

.... toivotan onnea Neulotaan.net:lle!....

....Jos jotain infoa tai apua tarvitsette niin autan mielelläni....

....Tuo idea on loistava

... Tämä palvelu helpottaa varmasti omaakin bloggaamista....

....Neulotaan.net kuulostaa todella hyvältä idealta! Juuri tuollaista olen
minäkin
kaivannut neuleblogien maailmaan....

....Palvelunne kuulostaa hauskalta ja hyödylliseltä....

Eli nöyrimmät anteeksipyynnöt sinulle. Palvelumme tulee osalle ihmisistä
tarpeeseen ja he tuntuvat siitä pitävän. Osa ihmisistä suhtautuu palveluun
varauksella kuten sinäkin ja se on ihan oikeutettua, varsinkin kun minä
olen mokannut tämän tiedotuspuolen. Toivoisimme tietysti, että tekin
jatkossa ottaisitte palvelun omaksenne. Eli jos haluatte mukaan myöhemmin,
niin tervetuloa.

Ja kiitos kaikille palautteesta. Esimerkiksi kommenttien näyttämisestä
olemme saanet palautetta ja funtsimme ehdottomasti, onko niiden järkevää
tuolla olla. Toisaalta taas saimme kolme palatetta, että nimenoman
kommentit ovat hyvä juttu, että pystyy seuraamaan mitä kommentoidaan...

P.S. Kiireessä tämän mailin kirjoitin ja tässä on varmasti
kirjoitusvirheitä. Teknisesti hakukoneesta linkkisi palveluusi poistaminen
kestää hetken, mutta lauantaina se on varmasti poistettu.


Ystävällisin terveisin
Heikki Makkonen

Anonyymi kirjoitti...
Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.
Hanna kirjoitti...

Minäkin olin saanut tuon postin. Seuraan tilannetta, jos koen tarvitsevani tuollaista palvelua saatan ITSE liittää blogini sinne jossain vaiheessa. En siis vastusta ajatusta itsessään vaan sitä, että toimitaan ilman lupaa ja pyyntöä.

Anonyymi kirjoitti...

Voi huh huh. Itse en edes pidä neuleblogia (enkä muutenkaan neulo) ja silit minullakin nousi verenpaine tätä lukiessani ja Neulotaan.netiä tutkiessani. Luvaton blogien listaan liittäminen, kirjoitusten artikkeleiksi nimittäminen ja VARSINKIN kaikkien (käsittääkseni?) neuleblogeihin tulleiden kommenttien julkaiseminen (osittainkin!!) saivat aggressiokäyräni nousemaan huippuunsa. Varsinkin tuo viimeinen, nuo kommentit! Siellä näkyy "yksityiset" viestit blogaajalta toiselle, nekin jotka eivät liity neulomiseen millään tavalla!

Anonyymi kirjoitti...

Jaahas, eli mun spostiosoite sitten kiertää tuolla viestissä. Kiva juttu.

Eilen laitoin tuolle Heikille viestiä ja tänään myös. Ja sain tuon saman viestin kuin Pörrö (ja Tiitsa).

En tiedä miksi minun osoitteeni sitten näkyy teille. Minulle ei näy muiden viestin saajien osoite.

Anonyymi kirjoitti...

Minä sain sähköpostiini asiallisen yhteydenoton 13.10.Neulotaan.net:stä Heikki Makkoselta, ja viestissä esiteltiin toiminto ja kysyttiin lupa blogini esittämiseen Valokeilassa. Sen kerrottiin olevan päivittäin vaihtuva blogi.