17.7.06

Värjäystuloksia

Ensin vyyhditin langat ja minusta isoin työ tässä on juuri vyyhdittäminen ja keriminen, kun ei minulla ole vyyhdinpuita (enkä tiedä mihin ne täällä mahtuisivatkaan). Kastelin langat ennen väriliuosta. Sekoitin karkkivärejä veteen (ihan arviosta) ja lisäsin mukaan vajaan puoli desiä etikkaa (tämäkin määrä arviosta vesi- ja lankamäärän mukaan). Kaadoin värilioksen märkien lankojen päälle, jolloin värjäyksestä yleensä tuli epätasainen, kun väri imetyi joihinkin lankoihin lähes heti. Sekoittelemalla, lisävärillä ja upottamalla langan väriliuokseen sai tasaisempia tuloksia. Joihinkin lankoihin lisäilin eri värejä lääkeruiskuilla. Lankoja ja väriliuoksia kuumensin mikrossa ja kattilassa levyllä, kunnes vesi oli kirkasta. Sen jälkeen huuhtelin langat ja lopputulokset näette alla. Pari vyyhtiä osoittautui tekokuiduiksi, niihin ei tarttunut ollenkaan väriä. Värjätyt langat ovat pääasiassa jämiä, Nallea, 7 veljestä ja jotain tuntemattomia. Lisäksi minulla oli 4 vyyhtiä luonnonvalkoista Retua (Jämsän huopatehtaan sukkalanka, isot ja lyhyemmät vyyhdit). Värit tarttuvat hyvin myös sukkalankoihin, joissa on tarpeeksi villaa, vaikka osa olisikin tekokuitua.
Ensimmäisestä kokeilusta tuli sinivihreitä lankoja. Langat olivat alunperin valkoisia, harmaita, vaaleansinisiä, vaaleanpunaisia ja mintunvihreitä.
Seuraavaksi kokeilin keltaista ja vihreää valkoiseen vyyhtiin. Tästä tuli liian neonvärinen, joten se päätyi seuraavana päivänä uudestaan värikylpyyn.
Oikealla oleva kellanvihreä on myös toisen värjäyserän tulos. Tähän kuitenkin sekoitin vähän punaista mukaan, joten lopputuloksena oli tälläinen taitettu kellanvihreä. Lanka oli alunperin harmaa. Violetin sävyt olivat alunperin eri sävyisiä vaaleanpunaisia ja yksi oli violetimpi ja yksi valkoinen. Värjäsin ensin pohjaväriksi vaaleansinistä ja kokeilin, miten punainen tarttuisi. Minusta näistä tuli oikein hauskoja.
Sitten halusin vielä kokeilla turkoosin sävyjä. Eron huomaa luonnonvalkoisen ja kirkkaanvalkoisen langan värissä. Näistäkin tuli minusta oikein hauskoja. Sitten alkoivatkin ideat loppua kesken. Viimeisestä isosta valkoisesta vyyhdistä tuli sateenkaariväriä, vaikkakin liian vihreää minusta.
Loput jämälangat uivat ylijääneissä väriliuoksissa ja niistä tuli tälläisiä. Pohjaväri näissä oli lähinnä harmaa, limenvihreä oli kirkkaankeltaista alunperin. Vasemman reunan iso vyyhti oli aiemmassa kuvassa esitetty neonvärinen, joka kävi ensin vaaleanpunaisessa värikylvyssä ja sen jälkeen se sai lisää vihreää.

2 kommenttia:

Maija kirjoitti...

Onpa kauniita vihreän sävyjä tuossa viimeisessä kuvassa.

Räpeltäjä kirjoitti...

Kaunista, minäkin täällä huokailen :)