26.7.08

Pihasuunnitelmia

Pihalla useammat kukat kukkivat ja vielä on monia tulossa. Kirsikkapuun alla olevat pensaskrassit ovat nyt täydessä kukassa.

Sorry, mostly in Finnish this time. I don't know the names of the flowers in English.
Kehäkukat ovat myös auenneet. Minusta varsinkin tämä vaalea tummalla keskustalla on tosi kaunis.
Ketoneilikat kukkivat. Tämä on valmiina ostettu taimi ja siinä taitaa olla kaksi kasvia, kun kukat ovat eri värisiä.Kellohunajakukat kylvin myöhään, ihme kyllä ne nyt jo nupulla.Tuoksuherne kukkii ihan kohta. Luonnonkukkiakin pihasta löytyy, tässä mäkikuisma.Tämän nimeä en tiedä. Viihtyy nurmikolla erittäin kuivissa paikoissa.Ruusussa on nuppu, joten ehkä sekin ehtii tänä vuonna vielä kukkia. Lajike on Peace.

A rose bud, I might have roses this summer. This rose is called Peace.Nälkä kasvaa syödessä, niin puutarhanhoidossakin. Nyt kun useampi kukka alkaa kukkia ja piha hahmottua, haluan vielä lisää väriloistoa ja kasveja pihaan. Eivätkä kaikki tähän mennessäkään tehdyt suunnitelmat ole päässeet toteutukseen.Kuva on otettu pihalta tielle päin, tämä on etupihan puolta. Talo jää vasemmalle ja autotalli oikealle.

1. Sinikataja
2. Valkoisia, punaisia ja punavalkoisia liljoja, ruiskaunokkia ja tarhaneidonkukkaa.
3. Silkkikukkaa, harjaneilikkaa (kukkii vasta seuraavana kesänä), maariankelloa (kukkii vasta seuraavana kesänä, mutta en ole varma, itivätkö siemenet kunnolla) ja verikurjenpolvea. Haluaisin tähän vielä krookuksia.
4. Tammi. Tammen ja kivireunan väliin aion laittaa kissankelloa.
5. Reunassa on pyöreitä kiviä ja nyt kivikon väleissä kasvaa heinää. Tähän laitan jotain kivikkokasvia, yksi sammaleimun taimi tuossa reunassa jo onkin.
Tämä kuva on edellisestä oikealle. Vasemmalla on tie ja oikealla autotalli.

1. Edellisen asukkaan jäljiltä tässä kasvaa joku ruusupensas. Se teki tänä kesänä yhden kukan ja näyttää sillä perusteella tornionlaakson ruusulta.
2. Pihajasmike
3. Vuorikilpiä, jotka siirsin kiven juurelta (siitä, missä nyt on silkkikukkaa, harjaneilikkaa ja verikurjenpolvea) ojan reunalle. Ojan reunalla kasvaa myös luonnon omia kasveja, mesiangervoa, saniaista ja monia muita. Osan niistä jätän, mutta osa lähtee. Miehen kanssa suunnittelimme tähän myös laakakatajaa, joka saisi kasvaa ojan puolelle peittämään sitä.
4. Tähän olen miettinyt syreenipensasta, mutta en ole vielä osannut päättää mikä lajike ja väri.
Tämä on näkymä keittiön terassilta, autotallin kulmalta takapihan puolelta.

1. Oranssikeltaisia liljoja, lajike Giraffe, siperian unikoita
2. Tulikellukkaa edessä, takana vaaleankeltaisia auringonkukkia
3. Oranssinpunainen pensashanhikki, Red robin.
4. Edellisen asukkaan laittamia ruusuja, en tiedä lajiketta. Siirrän nämä varmaan jonkun toisen kukkapenkin yhteyteen, en vielä tiedä tarkkaa paikkaa.

Tuonne metsän reunaan voisi laittaa vielä jonkun alppiruusun tai atsalean. Haaveilen oranssinpunaisesta, koska tuo kukkapenkkikin on pääasiassa keltaoranssi. Säväyttämään voisi laittaa jonkun yksittäisen sinisen tai voimakkaan violetin kukan. Tuohon tallin edustallekin olisi kiva saada jotain väriä, mutta se on niin kuiva ja paahteinen paikka, ettei siinä taida mikään juuri kasvaa.Maisema edellisestä kuvasta oikealle näyttää tältä. Tämä näkyy pihaan tultaessa ja keittiön terassilta.

1. Äidiltä saatuja keltaisia päivänliljoja ja jotain muita kasveja.
2. Kirsikkapuu ja krassit. Pitää keksiä ensi vuodeksi jotain muuta tuohon kirsikkapuun juurelle, vaikka krassitkin ovat kauniita.
3. Ruohosipulia, kurjenmiekkoja (siperian, tavallista ja saksankurjenmiekkaa), ruskoliljoja, orvokkeja
4. Terttuselja
5. Vaaleanpunaisia, punaisia, valkoisia ja punavalkoisia liljoja. Lisäksi kylvin tähän kurjenkelloa ja sinipellavaa.
6. Edellisessäkin kuvassa näkyvät ruusut, joiden lajiketta en tiedä.
7. Luonnon vadelmaa metsän puolella kasvaa runsaasti. Se on tosi kova leviämään ja siitä on vaikea päästä eroon.
Näkymä tallilta päin keittiöterassille ja takapihalle.

1. Juhannusruusu
2. Siirretty saniainen (kotkansiipi tai hiirenporras luultavasti)
3. Alppiruusu
4. Hopeakäpälä ja laakakataja kiveyksen reunassa
5. Peittoruusua, Amber Cover
6. Hajuherne, punaiset liljat ja kellohunajakukka. Tähän aion laittaa lisäksi jotain keväällä aikaisin kukkivaa.
7. Pinnassa oleva iso kivi eikä tässä kasva mitään kiven takia. Tähän voisi tehdä sellaisen kivikasapenkin, johon tulisi pieniä kukkivia kivikkokasveja ja jos keskelle saa tarpeeksi multaa, ehkä jotain isompaakin.
Näkymä olohuoneen ikkunalta suoraan. Oikealla on tasainen alue (näkyy vain osa) ja mies on suunnitellut sinne puutarhavajaa (alue jää terttuseljan oikealle puolelle). Siksi en ole sinne tehnyt vielä yhtään kukkapenkkiä enkä edes suunnitelmia. Oikeassa reunassa on edellisen asukkaan keskeneräinen grillipaikka. Siirrämme sen varmaankin puutarhavajan yhteyteen, ainakin se siirtyy tästä johonkin muualle.

1. Juhannusruusu
2. Iso saniainen (ei siirretty eikä istutettu)
3. Siirretty saniainen

Tuonne metsänreunaan ja varjoon saisi useampiakin alppiruusuja ja ehkä niitä vielä laitankin lisää. Pensasmustikkaa on myös suunnitelmissa laittaa pari kappaletta tuonne metsänreunaan.Takapihan tuleva kukkameri. Haaveilen siis saavani tästä tuon ryteikön raivattua ja korvattua koko kesän kukkivalla penkillä. Tämä näkyy saunaterassilta ja olohuoneen ikkunasta. Juhannusruusu jää tästä oikealle.

1. Siirretty saniainen
2. Alppiruusu
3. Hopeakäpälä ja laakakataja
4. Ketoneilikka ja mehitähtiä
5. Akileijoja (vasta kylvetty, ehkä parin vuoden päästä vasta isoja), liljoja (Stargazer), loistopeurankelloa ja tarhakylmänkukkaa edessä.
6. Pioneja, aurankukkaa (yksivuotinen), liljoja, päivänliljoja ja olikohan se tarhaidänunikkoa
7. Ruusuja (Peace), ruiskaunokkia ja niiden alla ketoneilikkaa ja tuoksuorvokkia. Tuoksuorvokin ja ketoneilikan kasvuun lähdön näkee vasta ensi vuonna, laitoin ne siemenestä suoraan.
8. Kehäkukkapenkki, lisäksi liljaa (Golden Slendor) ja syysleimua (kukkii vasta seuraavana vuonna).

Näiden lisäksi talon edessä on vuorimäntyjä ja sinnekin pitäisi saada jotain kukkaloistoa, edes ruukkuihin. Etupiha on kuiva ja paahteinen, joten varmaankin päädyn laittamaan kukkia vaan ruukkuihin. Vuorimäntyjen lisäksi sisäänkäynnin lähelle olen ajatellut pilarikatajia. Haluan etupihalle toiseenkin kulmaan jonkun pensaan, autotallin kulmalle kun on suunnitteilla se syreeni.

Onhan sitä ehtinyt tänä kesänäkin saada maahan jo vaikka mitä, mutta vielä vaan pitäisi lisää saada. Avoin nurmikenttä on minusta tylsä, joten ehkä toinen kirsikkapuu ja pari pensasta sopisivat rikkomaan avoimuutta. Jotain aikaisin keväällä kukkivia sipulikasvejakin haluan. Alkukesän kukkapenkkien kaivamisen jälkeen alkoi jo puuduttaa, mutta nyt on tullut niin pitkään vettä, että taas on lisää intoa. Minulla on vielä aikamoinen määrä syksyllä kylvettäviä siemeniä odottamassa. Ne olisi hyvä saada maahan ja ehkä muutama krookus, tulppaani ja narsissi myös.

1 kommentti:

Saijja kirjoitti...

Ihana lukea kun joku suunnittelee ja mä kadotan :o)
Tosin olen kyllä kukkapenkkien tilalle tekemässä mansikkamaata ja lapsille kasvimaata. Junttasavea on vaan niin inhottava muokata hyväksi.