14.7.08

Asuntomessut

Olin viikonloppuna Vaasassa asuntomessuilla. Sinne suuntaaville neulojille tiedoksi, keskustan kaksi lankakauppaa, Vöyrin käsityöliike ja Lanka-aitta (Kauppapuistikko 16, molemmat ovat siellä sisäpihalla), ovat kesälauantaisin kiinni. Löysin kuitenkin lankaa, Raippaluodon lampaista käsittelemätöntä ja värjäämätöntä, ilmeisesti käsin kehrättyäkin. Sitä myy Ekosoppi, joka sijaitsee Galleria Wasassa. Hintaa vyyhdillä on 6,90e, mutta vyötteessä ei ole sen tarkempia tietoja metrimääristä tai grammamääristä, lankaa tuntuu olevan paljon, arvioilta ehkä noin 100g.Sorry, only in Finnish. I was in Vaasa at the Housing Fair. I found some yarn too.
Sitten itse asiaan, asuntomessuihin. Siellä oli paljon nähtävää, vaikka ihan kaikkia kohteita emme edes kiertäneet. Itse kuvasin messuja lähinnä käsityöharrastajan näkökulmasta (ja miehelle saunoja). Kuvat ovat sitä laatua, mitä onnistuin saamaan, osa vinossa, osassa salama, osassa ei. Enemmänkin kuvia olisi voinut ottaa, mutta menkää itse katsomaan ja tehkää omat päätelmänne kivoista ja ei-niin kivoista rakennus- ja sisustusratkaisuista. :) Näkemistä oli niin paljon, että osa kohteista on mennyt jo keskenään sekaisin. Toivottovasti kuitenkin muistan kuvaamani paikat ja kohdenumerot oikein.Ensimmäisenä kohteena kävimme tutustumassa numeroon 1, Villa Similään, joka on suunniteltu ja rakennettu 100 vanhaa rakennusta kunnioittaen. Kodinhoitohuoneesta löytyi lankaa sisustuselementtinä. Saunarakennuksen WC teki vaikutuksen.Käsityöharrastajana kiinnitin huomiota erilaisiin pyyhkeisiin. Kokonaan itse tehtyjä tai itse tehdyn oloisia löytyy muutamia eri kohteista.
Perinnepitsejäkin oli hyödynnetty kauniisti.
Monissa kohteissa pyyhetelineinä oli tikkaita. Mielenkiintoisin niistä on ehdottomasti tämä heinäseipäistä tehty.Marjo Neuleen käsialaa olevat virkatut tekstiilit (ilmeisesti myös virkatut pyyhkeet) löytyvät kohteesta numero 28, Talo Sienasta. Samassa kohteessa oli myös hauska ikkunakoriste kodinhoitohuoneessa.Upeita huovutustöitä löytyy kohteesta numero 19. Näitä on enemmänkin, kaikista seinätekstiileistä en ottanut kuvia.
Neulekori ja lankakerä sisustuksessa, myös kohteessa 19.
Myös lastenhuoneissa on käytetty aiheeseen sopivia huovutustöitä.Aikuisten makuuhuoneessa seinällä on huoparuusuja.
Tykkäsin myös ideasta koristella lastenhuoneen lipastoja maalaamalla niihin erilaisia kuvioita. Tilda-tyyliäkin messuilta löytyy (en muista kohdetta). Sama kuvioaihe toistuu molemmissa lastenhuoneissa useissa kohdissa, seinällä, kellossa ja tekstiileissä.Yksi kohde on sisustettu kokonaan lahjoitetulla kirppismateriaalilla. Tämä on tietysti käsityöharrastajalle kiinnostava kohde (numero 40). Olohuoneessa vanhat verhot ovat päässeet uuteen käyttöön.
Autonrenkaista ja pitsiliinasta syntyy sohvapöytä. Puunrungot ovat myös erikoinen yksityiskohta. Makuuhuoneessa irtileikatuilla pitsipaloilla on koristeltu lipasto, tyynyjä, vaatteita sekä verhot.
Vanhasta pitsiliinasta on tehty kaunis laukku.
Tytön makuuhuoneessa tykkäsin ideasta uusiokäyttää vanha lipasto maalaamalla se uusiksi. Itse olisin valinnut toisen värin ja ehkä tehnyt kuvioita, mutta idea on kiva silti. Pojan makuuhuoneessa huomio kiinnittyy mattoihin ja täällä myös on maalattu huonekaluja uusiksi.Talo Focus (numero 31) on myös erikoinen kohde, betonitalo, jossa betonipinnasta osa on jätetty näkyviin sellaisenaan. Sisustuksesta löytyy taidetta ja käsityötä, mm. neulotuista pikkuliinoista tehtyjä tauluja ja pöytäliina.Yksittäisiä kivoja juttuja löytyy paljonkin enkä kuvannut kaikkia. Talo Col Legnossa (numero 15) on erikoisia ja kauniita peilin kehyksiä, tässä yksi esimerkki. Talon rakennuttajat ovat muusikoita ja talossa on (muistaakseni) kaksi kertaa päivässä konsertti. Satuimme onneksi juuri konsertin aikaan taloon, kaunista musiikkia.Tämä yksityiskohta löytyy jonkun kohteen lattiasta (en muista enää mistä). Suojapleksin takia kuvaa on hankala ottaa.Näin yleisesti ottaen messuilla on aika paljon järkeviä pohjaratkaisuja ja kivoja sisustuksia, vaikka kaikki eivät omaan makuun osuneetkaan. Suosittelen kohteita:
 • 7 As. Oy Vaasan Meri, kerrostalon katolla sijaitseva omakotitalotyylinen asunto. Yläkerrassa saa olla kerrallaan vain 10 henkeä, joten varaudu jonottomaan hissiä. Asunto esitellään keskeneräisenä, mutta mielettömät terassit.
 • 15 Talo Col Legno, konsertit kaksi kertaa päivässä, peilinkehykset.
 • 19 Emmi, huovutetut seinätekstiilit, sisustus.
 • 20 Kastellin Aika 188, pohjaratkaisut.
 • 21 Talo Yari, kylpyhuone, poreallas ja saunaosasto.
 • 23 Jämerä-kivitalo Funktio, vain jos rakastat valkoista.
 • 28 Talo Siena, paljon virkattuja tekstiilejä, erikoinen pohjaratkaisu, lastenhuoneen kalusteet.
 • 32 As. Oy Vedenjakaja Loiste, aika hulppea kokonaisuus, kannattaa katsoa ainakin kylpyhuoneen ja saunan katto sekä seinät.
 • 40 As. Oy Vaasan Aurinkosilta, SPR:n Koti kirpparilta -projektin lopputulos. Sisustettu kokonaan kirppistavaroilla.
 • 44 RTV-Pintamateriaalitalo, upea keittiö, erilaisia tapetteja ja pintoja. Tykkäsin pylväistä, jotka on päällystetty köydellä
 • 46, Wärtsilän energian tuotantolaitos, energiaratkaisuista kiinnostuneille.
Messuilla näkyy minusta tosi paljon porealtaita, kylpyammeita, valkoista sisustusvärinä (itse en tykkää liiasta valkoisesta, minulle värejä kiitos) ja takkojakin on aika paljon. Pihoilla on paljon kiviä ja niistä tehtyjä asetelmia. Asunnoista aika monet olivat tulevien asukkien rakennuttamia ja ehkäpä siksi monet ovat toimivan oloisia ilman ylimääräistä kikkailua.

Ostin messuilta Pintanikkareiden erikoismaaleja, joten pääsen taas tuunaamaan kukkaruukkuja ja ehkä huonekalujakin (sisustushalli, maaleista on messutarjouksia).

4 kommenttia:

MINNA kirjoitti...

Ihanat kuvat käsityöharrastajalle kiinnostunesti esiteltynä. ...kun vain ehtisin itse messuille....

Pikkumyy kirjoitti...

Kiva kun esittelit messut meille, joiden ei tuu sinne itse lähdettyä, ja niin, että mielenkiinto säilyi!

Palaga kirjoitti...

Kiitos, että pääsin kanssasi messuille! Hienoja ideoita! Tuo tuunattu asunto olisi kiva nähdä livenäkin.

Villivilla kirjoitti...

Tuossa Ekosopista ostamassasi langassa on 100g vyyhdissä. Kuvasta en ole varma oliko kaksi vai kolmisäikeistä? Kaksisäikeisessä on 240m ja kolmisäikeisessä on 150m.
Ihan käsin ei ole kehrätty, vaan pienen "perhekehräämön" tuottamaa.