1.6.07

Uusia inspiraatiolähteitä

Sain tänään kaksi viikkoa sitten Amazonilta tilaamani kirjat (Amazonin arvion mukaan kirjojen olisi pitänyt saapua aikaisintaan ensi viikolla, joten toimitus oli nopea). Esittelen kirjat nyt lyhyesti ensivaikutelman perusteella.

I got my new knitting books today. I ordered these books from Amazon two weeks ago (delivery was fast, Amazon's guessed delivery time was next week). Here they are: Victorian lace today (marvelous! lace maniac's "must have"), Knitting lingerie style (I like it even I'm a bit disappointed), Viking patterns for knitting (wonderful cables) and the first and second treasury of knitting patterns by Barbara Walker (knitting designer's or a designer hobbyist's "must have"). Sorry, this time only in Finnish, I'm too lazy to translate all this and I think there are many reviews of these books in English.
Victorian lace today tarjoaa kauniita kuvia ja kuten nimikin sanoo, viktoriaanisen ajan pitsiä nykyaikaisesti toteutettuna. Pidän Alexis Xenakiksen kuvista ja kirjassa näyttäytyy viktoriaaninen maailma erilaisin kuvin, pääosassa tietenkin neuleet. Kirjassa kerrotaan myös neuleiden historiasta viktoriaanisella ajalla. Kirjan ohjeet ovat lähes kaikki huiveja ja enimmäkseen suorakaiteen muotoisia. Suorakaiteen mallisia huiveja löytyy sekä valtavan suurina että myös kapeina versioina. Kapeita huiveja (leveys 30 cm tai alle) on minusta yllättävän paljonkin. Ohjeissa käytettävät langat ovat ohuita tai erittäin ohuita. Malleista on kaaviot, plussaa siitä. Pitsinneulojalle tämä on "pakko saada" -kirja. Löysin heti monta toteutettavaa mallia varastossa olevista langoista. Verrattuna Gathering of Lace -kirjaan, tämä keskittyy lähes pelkästään huiveihin. Gathering of lace on minusta monipuolisempi mallivalikoimaltaan ja myös huivien muotovalikoimaltaan, mutta huivit ovat siinä enimmäkseen isompia kuin Victorian lace today:ssa.

Knitting lingerie style:stä en tienny oikein, mitä odotin, mutta kirja silti tuntui pieneltä pettymykseltä ensiselailun jälkeen. Ehkä odotin enemmän ohutta pitsiä, jonka itse yhdistän alusvaatteisiin, vaikka pitsiäkin kirjassa on. Tai ehkä olin pettynyt siihen, ettei kirja tarjonnut mitään ihmeratkaisuja isorintaisille (vaikka aika hankala sellaisia on toteuttaa oikeasti). Malleissa oli kokoja kuitenkin ihan hyvin, suurin kuppikoko oli D ja suurimmat rinnanympärysmitat toppi/paitamalleissa valmiissa vaatteessa ovat 56 ja 57 tuumaa. Kirjassa tiheydet vaihtelevat välillä 12s/10cm - 28s/10cm, mutta suurimmassa osassa malleja tiheydet ovat välillä 18s/10cm - 22s/10cm. Itse olen nyt tottunut neulomaan hyvin ohuita lankoja, niin nämä tuntuvat alusvaatetyylisiin neuleisiin ehkä jopa liian paksuilta. Kirjassa on nimensä mukaisesti neuleita alusvaatetyyliin, ei niinkään alusvaatteita, vaikka niitäkin muutama ohje kirjasta löytyy. Kirjassa on varsin paljon on erilaisia toppeja ja muutama hihallinenkin versio löytyy. Alusvaatemallin ja toppien lisäksi löytyy ohjeita hameeseen, legginseihin, useampiin sukkiin ja kämmekkäisiin. Pitsimalleista tässäkin kirjassa löytyy kaaviot. Alun hienoisesta pettymyksestä huolimatta tästäkin kirjasta löytyi heti muutama toteutettava malli, tosin varmaan toteutan ne ohuemmasta langasta ja säädän koon kohdalleen. Lisäksi kirjan mallit ja toteutustavat tarjoavat inspiraatiota omien ideoiden suunnitteluun. Hyvä esimerkki tästä on poikittain neulottu korsetti, jossa muotoilut on tehty lyhennetyillä kerroksilla.

Lavoldin Viking patterns for knitting (suomeksi Viikinkineuleet, painos loppunut) ostin, koska olen sen jo pari kertaa lainannut kirjastosta ehtimättä neuloa edes mallitilkkua. Tämän kirjan ostin puhtaasti palmikoiden enkä siinä olevien mallien takia. Kirja tarjoaa (ainakin minulle) uudenlaisia palmikkomalleja ja tekniikoita palmikoiden neulontaan. Ehkä tästä voisi joskus toteuttaa jonkun mallinkin, tosin omannäköiseksi muokattuna. Malleista sen verran, että kirjassa on enimmäkseen klassisen kauniita palmikkopaitoja ja -takkeja, mutta myös päähineitä, lapaset, sukat, reppu, tyyny ja peitto. Mallit ovat aika löysiä ja muotoilultaan suoria. Itse taas pidän muotoilluista ja vartalonmyötäisemmistä neuleista. Palmikkokuviot ovat kuitenkin vangitsevia ja kirjaa voi käyttää apuna neulesuunnitteluun.

Viimeiset kirjat eivät paljon esittelyjä kaipaa. Barbara Walkerin A Treasury of Knitting Patterns ja A Second Treasury of Knitting Patterns ovat neulesuunnittelun perusteoksia. Molemmissa on valtava määrä erilaisia mallineuleita (ykkösessä on 500 mallineuletta ja kakkosessa 700 mallineuletta). Miinuksena on kaaviokuvien puuttuminen. Värikuvatkin olisivat kivoja, ainakin niistä mallineuleista, joissa käytetään useamman värisiä lankoja. Nämä ovat neulesuunnittelijan (vaikka harrastaja-sellaisen) "pakko saada" -kirjoja. Näistäkin löysin heti pari ideaa, mutta ehkä niistä lisää sitten joskus, kunhan saan nyt jotain entisiä alta pois.

1 kommentti:

Gehenna kirjoitti...

kiitos kirjakatsauksesta. nää on aina hyödyllisiä, kun pohtii mitä kannattais hankkia.