25.7.06

Helmineulontaa ja -virkkausta

Lauantaina tavattiin nettituttu Siren kanssa (huom. uusi blogi). Käytiin linnoituksella katselemassa työpajoja, Majurskassa syömässä rahkatorttua ja Armadalla (terassilaiva) neulomassa. Kivaa oli nähdä ihan oikeasti neulovia nettituttuja eikä vaan irkin välityksellä.
Sain eilen vihdoin valmiiksi helmilapaset. Näissä oli kyllä aika paljon säätöä. Itse värjätty lanka ei riittänytkään, joten resorit piti neuloa eri värillä (ja toisesta purkaa resoriosa, helmiosaa en halunnut purkaa, koska langassa oli kaksi solmua ja jouduin pujottamaan helmet uusiksi solmun jälkeen enkä tahtonut tehdä sitä enää ties kuinka monetta kertaa). Helmet ovat vähän liian pieniä, kokoa 10/o, mutta mintunvihreä oli juuri saman väristä kuin lapasten vihreä, niin halusin tämän värin (vaikka toinen väri olisi varmaan erottunut kuviosta selvemmin). Peukaloon laitoin saman värjäyserän eri lankaa, joten siinä on hienoinen sävyero, mutta ei selvästi havaittava. Näihinkin olen jo kirjoitellut ohjetta, mutta se ei ole vielä täysin valmis. Ohje tullee syksyn Ullaan.
Yksityiskohta lapasista, tässä helmet näkyvät paremmin.
Sitten olen virkannut helmiä. Ensimmäinen kokeilu oli virkata isompi kukkakuvio (5 kerrosta) ja siihen helmiä, mutta se ei toiminut. Kokeilusta ei ole kuvaa ja se on purkutuomion saanut (pujotin liian vähän helmiäkin lankaan). Toinen idea oli kukka samaan tyyliin kuin vaaleanpunainen hiuslenkki. Huomasin, että yksi kerros riittää. Kukkaa piti myös pienentää, koska helmet ovat tähän lankaan niin isoja, että työ menee kippuraan (vaikka helmet ovatkin kokoa 15/o eli pienintä mitä saa, mutta lanka on niin ohutta). Kolmas kokeilu oli samaa mallia, mutta viidellä terälehdellä. Helmet on pujotettu silmukoihin rautalankapalan avulla yksi kerrallaan, jonka jälkeen silmukka on virkattu. Todella hidasta, mutta halusin helmet reunaan. Vihdoin sain mielikuvaani vastaavan kukan. Korviksia olen ajatellut näistä tehdä ja ehkä muitakin koruja. Helmivirkkauksesta opin, että mallin pitää olla erittäin yksinkertainen ja mielellään vähän pieni, koska helmet leventävät virkkausta.
Nyt odotan jo seuraavaa viikkoa. Kädelle on kontrollikäynti ja pääsen ehkä jo eroon tästä metallihäkkyrästä. Eilen keksin myös, että Vaasaan tai sieltä pois voisi ajaa Tampereen kautta, niin pääsen käymään Helmimerin myymälässä. Muutenkin olin suunnitellut helmien ostoa, kun tarvitsen enemmän neulomiskokoisia helmiä. Paljon kivempi niitäkin on ostella, jos pääsee ensin luonnossa näkemään ne ja varmasti tulee myös heräteostoksia.

4 kommenttia:

Villasukka kirjoitti...

Kauniit lapaset - helmet ovat minulle vielä suuri ja tuntematon, mutta kun tuohon tulee ohje, niin voisin hyvinkin testailla!

muoriska kirjoitti...

Nättejä..
kun puhuit linnoituksesta ja muusta, tuli mieleen maasotakouluaikani vuonna yks ja kaks... pitännee joskus lähteä lasten kanssa lomalle myös lappeenrantaan

Anonyymi kirjoitti...

Hei!

Sähköpostissasi on tervehdys!

t. Salainen neuleystäväsi

meemu kirjoitti...

Innolla odottelen syksyn Ullaa... Olen aina ihmetellyt, miten neuleeseen saa laitettua noita helmiä;)