29.3.11

Vaatetta vauvalle

Innostuin viime vuoden aikana taas uudelleen ompelusta. Viime kesänä sain ommeltua jotain ja syksyllä sitten oli pakko päästä tekemään vauvan vaatteita. Näitä on sitten syntynyt ihan urakalla. Kaavat piirsin jo syksyllä ja suurimman osan kankaista leikkasin silloin myös. Sittemmin talven aikana olen hankkinut lisää kankaita, leikannut lisää vaatteita ja ommellut näitä vähän eteenpäin. Nyt alkaa ompelu-urakka vihdoin olla ohi, suurin osa on jo valmiina ja osasta puuttuu enää viimeistelyjä, kuten nappeja, kuminauhaa ja neppareita.Puolipotkareita kahdessa koossa, 60- (3 kpl) ja 70-senttisiä (4 kpl). Mustalta näyttävät ovat tummanruskeaa merinoribbiä (aivan ihanaa, kangas Myllymuksuilta, metristä sai kolmet), muut kankaat kaapista löytyneitä jämätrikoita. 70-senttiset kaipaavat vielä kuminauhoja, 60-senttiset saivat kuminauhat kuvan ottamisen jälkeen.
Potkuhousuja, 60- (3 kpl) ja 70-senttisiä (2 kpl), vihreä trikoo kaupasta, muut jämäkankaita kaapista. Ainoastaan napit ja napinlävet puuttuvat.
Paitoja sekä kietaisumallia 60- (4 kpl) ja 70-senttisiä (3 kpl) että tavallisia 60- (2kpl) ja 70-senttisiä (2 kpl). Näissäkin vihreä trikoo kaupasta, muut jämätrikoita kaapista. Pinkit, vaaleanpunaiset ja tummansiniset jämät ovat äitiyspaitojen ylijäämiä. Kolmesta kietaisupaidasta puuttuu vielä nepparit, muut ovat valmiita.
Haalarit kaapista löytyneestä jämäcollegesta, 80-senttiset. Alushousuja parit kappaleet, 60- ja 70-senttisiä, vihreä trikoo kaupasta, muut jämiä kaapista.
Kaksi 74-senttistä collegeasua ja kypärämyssyjä (mitkähän näitten koot oli, n. 60-80-senttisiä kuitenkin). Jämäcolleget kaapista (ja niitä jäi vielä vaikka kuinka), trikoojämät myös kaapista, vihreä trikoo kaupasta.
Kaksi bambuista collegeasua, 62- ja 68-senttiset. Metrin bambupalasta sai juuri ja juuri nämä ja toiseen piti tehdä pääntien alavara ja housujen vyötärökaitale kaapista löytyneestä trikoojämästä. Kankaat ovat rypyssä, kun ne on kertaalleen kutistettu pesukoneessa, mutta ei silitetty. Paidoista puuttuu napit ja napinlävet, housut saivat kuminauhat kuvan ottamisen jälkeen.
Bodyja, yllä olevat valmiita, alla olevista puuttuu vielä nepparit haarasta. 60- (4 kpl) ja 70-senttisiä (4 kpl) nämäkin, kuten suurin osa muistakin vaatteista. Vihreä trikoo kaupasta, muut tosiaan jämiä ja äitiyspaitojen ylijäämiä. Vihreissä harmittaa, kun muistin vasta tuon viimeisen bodyn kohdalla, että kaapissa oli sävyyn sopivaa joustavaa ylijäämäpitsiä, olisin huolitellut sillä pääntiet kuten valkoisessa ja puna-harmaaraidallisessa bodyssä.
Sain myös ommeltua yhden imetyspaidan itselleni. Saumuri tosin hajosi kesken tämän ompelun, mutta ompelin loppuun ompelukoneella. Paidassa on kaksinkertainen etuosa ja alimmaisessa osassa on halkiot rintojen kohdalla. Onneksi nuo muut saumuroitavat vaatteet ovat jo valmiita, mutta en nyt ihan heti ompele lisää näitä imetyspaitojakaan. Totesin kaavan toimivaksi (malli Suuri käsityö 1/2005) ja teen varmasti näitä lisääkin (kankaitakin on jo ostettu varastoon odottamaan sitä varten). Kangas on bambusingleä Myllymuksuilta, ihanan tuntuista ja varmasti tähän käyttöön sopivaa ja kangasta jäi myös jämäpalat yli hyödynnettäväksi vaikkapa vauvalle.Ompelin vauvaa varten myös hoitoalustan matkustamista yms. väliaikaistarvetta varten. Toisella puolella on sammakkokuvioista pul-kangasta kosteussulkuna ja toisella puolella pehmeää fleeceä (kankaat Myllymuksuilta), koko n. 80x80 cm. Harrastaminen on onnistunut onneksi isosta mahasta huolimatta, kuvassa leikkaan liivinsuojia. Kuva on otettu viikko sitten, mutta vieläkin harrasteet sujuvat, vaikka maha on kasvanut. Olen ommellut tosiaan liivinsuojiakin jonkun verran jämäpaloista. Myös kuivaliinoja ja harsoja ompelin itse, mutta muuten olen ostanut kestovaippailutavarat (ostin käytettynä suuren osan, joten uutena ei ole tarvinnut paljon ostaa). Ompelua odottaa enää vauvan toppahaalari, se voisi olla ehkä loppuviikosta valmiina.
En ole tosiaan ehtinyt vielä opetella uuden kameran käyttöä, kun on pitänyt harrastaa, minkä näistäkin kuvista näkee. Mies sen sijaan on opetellut ja käyttänyt mallina milloin mitäkin, aika usein minuakin, kuten ylläolevassa kuvassa.
Villavaippahousuja olen sentään saanut neulottua. Malli Villapöpät Ullasta ja lankoina Onni-hahtuvaa Titityyn kautta (ruskeat, yhdestä kiekosta neuloi 4 kpl kokoa 1 ja jäi ihan pieni jämä yli) sekä Laurilan tilalta luonnonmustaa 2-säikeistä hahtuvalankaa ohuempaa laatua (tykkäsin tästä kovasti, lankamaisempaa kuin hahtuva, mutta kuitenkin pehmeää ja tuntuu käsiin hyvin lanoliinipitoiselta) sekä valkoista suomenlampaan hahtuvaa (joka on sekin tosi pehmeää ja lanoliinisen tuntuista). (Tilasin Laurilalta samalla muutakin ja lisääkin hahtuvaa, mutta ei niistä nyt sen enempää tässä). Näitä olen nyt saanut tehtyä pari isompaakin kokoa ja nuo pienimmätkin ovat kokoa 1. Koon 1 neulomiseen meni noin 3 tuntia, joten hyvin nopeasti näitä neuloo.
Vauvalle on tulossa myös uusi isompi haalari samalla ohjeella. Päädyin sitten kuitenkin yhdistämään räikeän vihreään ja keltaiseen pehmeää siniviolettia, se näytti huomattavasti paremmalta kuin tumma ruskea näiden kanssa.
Työn alla on myös peitto jämälangoista. Olen joskus saanut äidiltä vauvanlankajämiä, jotka ovat tekokuitua (ihan 90-luvun alusta, koska näistä on tehty jotain pikkuveljille). En halunnut tehdä niistä mitään vauvan ihoa vasten, mutta jotain käyttöä piti kuitenkin keksiä. Jämät riittivät juuri ja juuri tilkkuihin ja ostin lisää valkoista vauvalankaa, jolla yhdistän tilkut ja teen jonkinlaisen reunuksen. Tilkut suunnittelin ihan vaa'an ja laskimen kanssa, jotta saan varmasti kaikki langat riittämään ja aika tiukalla se oli, osaa langoista jäi vain pieni pätkä ja osaa muutama gramma, joilla saa vielä neliöt yhdistymiskohtiin.
Vauvan body on odottanut nappejaan jo jonkun aikaa. Lanka ruskeaa Karismaa, jota meni 75 g (n. 300 m, juuri ohjeen mukaan riitti) ja ohje. Näyttää tosi pieneltä, mutta joustinneule kyllä venyy ja tämän olisi tarkoitus mahtua nyt muutama kuukausi ihan alkuun. Malli oli kiva tehdä, helppo ja saumaton, joten teen varmaan isompiakin kokoja samalla ohjeella.
Itselleni tein imetysrannekorun siemenhelmistä pujottelemalla joustonauhaan. Korun on tarkoitus muistuttaa, kummasta rinnasta syöttää vauvaa, jotta tulee vuoroteltua (vielä kun sitä sitten muistaa vaihtaa ranteesta toiseen).

Vaikka näitä keskeneräisiä on edelleenkin jonkun verran, niin nyt alkaa vihdoin tuntua siltä, että alkaa olla kaikki valmiina ja vauva voisi jo tulla. Siitäkin huolimatta, että hoitopöytä on vasta tulossa, pinnasänky kokoamatta, tavaroita järjestelemättä ja pari vauvan vaatepyykkikoneellista pesemättä. Enää ei kuitenkaan tunnu olevan mitään sellaista kriittistä kesken. Laskettuun aikaan on vielä muutama päivä ja itse kyllä epäilen, ettei se vauva ihan vielä silloin synny (ja ehdin toivottavasti tehdä vielä jotain näistä keskeneräisistä valmiiksi).

Edit: typo korjattu

3 kommenttia:

Villilanka kirjoitti...

Vau! Sie oot ihan super-mama :)

morso kirjoitti...

Ihanat ompelukset. Ja minä olisin vuosia sitten tarvinnut tommoista rannekorua. Piti merkitä aina pienenn vihkoon, kun en noin näppärää kikkaa keksinyt. :)

Totoro kirjoitti...

30 kpl 60-senttisiä puolipotkareita! Hihi, melkoinen sinappikone tulossa. Hauska typo :)